View More

Πώς την ακούς;

Διονύσης Κοτταρίδης
Διονύσης Κοτταρίδης

Ακολουθεί μέρος κριτικής που είχα σκαρώσει πέρυσι για το Roto Vildblomma των Mohammad (σύμπραξη των Coti K., Ilios και Νίκου Βελιώτη):

«…Περνάω αέρα μέσα απ' τα πρώτα ντρόουνς και τις προθερμαντικές, μετα-βιομηχανικές δοξαριές, στροοοοπ ροστρόπ-στροοοοπ, για να φτάσω καρφωτός στα εδάφη τα κινούμενα, εκεί που ψάχνεις εναγωνίως να βρεις πάτημα και βουτάς στα κενά και τις κενότητες (διαλέγεις και παίρνεις αγαπητέ αναγνώστα). Και δώσ' του παίρνουν να βουίζουν ατελείωτα, τσέλα, κόντρα μπάσα, ψηφιακά συμπράγκαλα, γεννήτριες, πι σια κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, σε συχνότητες ίσα ακροάσιμες στο ανθρώπινο αυτί. Κι οι εντάσεις σερνάμενες στα βάθη τα απροσμέτρητα, να μη λένε να αναθαρρήσουν με την καμία. Κι όμως τούτο το ατέλειωτο νέφος, σχεδόν στα όρια της ύπαρξης, κουβαλάει μια εντροπία αναβράζουσα και με ρίχνει σταδιακά σε φάση πολλών σφυγμών, μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Σαν αμφεταμινούχα ambience στον αντίποδα εκείνων των μυοχαλαρωτικών ηχητικών σκευασμάτων…»

Το κείμενο, πέραν του ίδιου του περιεχομένου του άλμπουμ και μέσω ενός εμφανούς ζητήματος μουσικογραφιάδικης αυτοαναφορικότητας, αγγίζει την εμπειρία της ακρόασης κατά τη διάρκεια αυτής της περίεργης κατάστασης μεταξύ ύπνου και ξύπνιου –λίγο πριν αποκοιμηθείς πλήρως ή και αντιστρόφως μόλις μισοξυπνάς. Όσοι έχουν τη συνήθεια να την πέφτουν για ύπνο με τ’ ακουστικά στ’ αυτιά καταλαβαίνουν… Για ένα μη προσδιορίσιμο χρονικό διάστημα, μπαίνεις σε μια διαφορετική φάση ακουστικής αντίληψης κατά την οποία ολόκληρα μέρη ηχητικής πληροφορίας χάνονται, άλλα οξύνονται κι άλλα μεταλλάσσονται. Η εμπειρία είναι ψυχεδελική, αληθινή μα και ψεύτικη. Αληθινή γιατί αντιλαμβάνεσαι με τις αισθήσεις σου μια διαφορετική όψη της πραγματικότητας, ψεύτικη γιατί μπορεί η πραγματικότητα να αποτελεί κλασικό δείγμα electro-rock οπωροκηπευτικής, κι εσύ να νομίζεις πως οι Grateful Dead τζαμάρουν με τους Orbital κάτω απ’ το φυσικό θόλο του σπηλαίου της Δρογκαράτης.

Προς τι όμως ο πρόλογος; Ομολογουμένως το παραπάνω παράδειγμα γίνεται ακραίο απ’ τη στιγμή που προϋποθέτει την ύπαρξη μιας ιδιαίτερης σωματικής κατάστασης. Εάν δε, πέραν του ύπνου, βάλουμε στο κόλπο και τη χημεία, η βαλίτσα πάει πολύ πιο μακριά –ίσως κάποια στιγμή την ακολουθήσουμε. Ωστόσο είναι γεγονός πως ακόμα και πολύ πιο απλές φυσικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ακούμε μουσική μπορούν να μεταλλάξουν την αντίληψή μας για ένα οποιοδήποτε μουσικό δημιούργημα. Η συζήτηση, εκτός από παλιά, είναι και πολυδιάστατη…

MOVIEWORLD

Ανδρέας Κύρκος

Ο Ανδρέας Κύρκος γράφει για τη σειρά του HBO που προσπαθεί να πει μια απογυμνωμένη μα και εξαιρετικά μεγεθυμένη αλληγορική ιστορία που παίζει με τους ...

Top