View More

Σςςςς sonic stories: τι ήχο έχουν οι ιστορίες που μας ενώνουν

Ηχητικές εγκαταστάσεις και live performances στο Φεστιβάλ Sonic Stories δίνουν μουσική πνοή στην πόλη με τη φροντίδα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση

Αγγελική Λάλου
Αγγελική Λάλου

Πόσες αναμνήσεις μας είναι συνδεδεμένες με ήχους, όπως τη μελωδία από το παιδικό τραγούδι «Ήταν ένα μικρό καράβι»; Προσέχουμε ό,τι ακούμε ή προσπερνάμε τους ήχους που μας περιβάλλουν θεωρώντας τους εντελώς απλουστευμένα ως θόρυβο. Μπορείς να ξεχωρίσεις μια πόλη ή μια χώρα από τους ήχους που φτάνουν στα αφτιά σου; Κι οι δικές μας προσωπικές ιστορίες και αφηγήσεις έχουν μόνο λέξεις ή είναι ένα παλίμψηστο ήχων που περιμένουν εκπαιδευμένους ακροατές για να ξεδιπλωθούν και να βιωθούν στο έπακρο;

Η Στέγη μας έχει μάθει να αφηνόμαστε σε καινούργιες ερμηνείες, να πειραματιζόμαστε, να επεκτείνουμε τη γνώση και να αφυπνίζουμε τις αισθήσεις μας. Μια πολυαισθητηριακή βίωση της μουσικής και της τέχνης επιχειρεί και πετυχαίνει το φεστιβάλ Sonic Stories, στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης και στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, 17-26 Ιουνίου. Βρεθήκαμε σε κάποιες από τις live performances, περιηγηθήκαμε στους χώρους των δράσεων, κλείσαμε τα μάτια, αφουγκραστήκαμε, νιώσαμε τον παλμό των ήχων, γίναμε κομμάτι των ψιθύρων και ταξιδέψαμε από την Αθήνα στην Αλεξάνδρεια, τη Μασσαλία αλλά και περιηγηθήκαμε ηχητικά σε Πορτογαλία, Γαλλία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Πολωνία.

Επανερμηνεύουμε την καθημερινότητα και την πραγματικότητα μαθαίνοντας να ακούμε τον κόσμο μέσα από ένα πολυποίκιλο project ηχητικών εγκαταστάσεων. Ερχόμαστε σε επαφή με τρεις διαφορετικές ηχητικές προσεγγίσεις και ανανεώνουμε την ευαισθησία μας απέναντι στη ζωή. Το αστικό τοπίο, τα ρευστά όρια του χώρου που μας περιβάλλει και η μουσική, μέσα από τους ήχους της πόλης, δημιουργούν έναν γόνιμο διάλογο και μια συζήτηση μέσα στην οποία γινόμαστε θεατές, ακροατές, ενεργοί συμμετέχοντες και κοινωνοί μιας επικοινωνίας που θα μας αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ακούμε.

Σε μια εμπειρία βιωματικής ακρόασης, οι ήχοι και ιστορίες των πόλεων ζωντανεύουν και γίνονται πιο αντιληπτές. Μπορούν οι οικείες αφηγήσεις ανθρώπων που δεν ακούγονται συχνά να γίνουν οχήματα για μια ηχητική ενσυναίσθηση που αμφισβητεί τον αποκλεισμό; Τίποτα δεν μπορεί να μας βάλει καλύτερα στα παπούτσια του άλλου από το αν καταφέρουμε να διερευνήσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από τον ήχο – μέσα από τις ίδιες τις ιστορίες των ανθρώπων.

sonica
Sonic Garden

Ένας μουσικός κήπος στήθηκε στη Γαλλική Σχολή Αθηνών, και πέντε ηχητικά έργα και live performances σας περιμένουν ως τις 26 Ιουνίου σε μια εξερεύνηση νέων μουσικών τοπίων και εμπειριών. Μια πολυσυλλεκτική ένωση, ένα ταξίδι οικείο στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, με τη μουσική και τον ήχο να δημιουργεί γέφυρες σε Πορτογαλία, Γαλλία, Βραζιλία, Ιαπωνία, Πολωνία. Πέντε ηχητικά έργα τέχνης και live performances δημιουργούν ένα φανταστικό ηχοτοπίο που θα σας κάνει να αναρωτηθείτε για τη σχέση μεταξύ φυσικού και ανθρώπινου κόσμου. Η ακουστική ζωή του κήπου, εμπλουτίζεται με νέες ηχητικές εκπλήξεις.

Δημιουργώντας μια γιορτή για τον κόσμο του ήχου, αυτή η έκθεση είναι η τέταρτη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Sounds Now, συνενώνοντας ακροατήρια σε διαφορετικούς δημόσιους χώρους σε πέντε ευρωπαϊκές πόλεις και δημιουργώντας μια ακουστική εμπειρία που επιχειρεί να προκαλέσει την εμπλοκή με το περιβάλλον, μεταξύ των ανθρώπων και με άλλα είδη, με τα κοινά σημεία και τους κοινούς ρυθμούς τους.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Raquel Castro.

sonicd

Listen to My World

Το έργο “Listen to My World” γεννήθηκε από το ενδιαφέρον για την ακρόαση ιστοριών που δεν λέγονται συχνά και από την πεποίθηση ότι αυτές οι ιστορίες έχουν σημασία. Η Claudia Molitor στήνει μια ηχητική εγκατάσταση στον Εκθεσιακό Χώρο της Στέγης, προκαλώντας το κοινό να ακούσει τις εμπειρίες ανθρώπων απ’ όλο τον κόσμο και να αναζητήσει τρόπους για να εντοπίσει τους κοινούς δεσμούς και όλα όσα μας ενώνουν. Σημαντικές είναι όσες ιστορίες δεν λέγονται συχνά. Τι είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε ότι ένας τόπος ή χώρος μας συμπεριλαμβάνει ή μας αποκλείει; Το έργο είναι εμπνευσμένο από τις ιστορίες που μοιράστηκαν με τη Molitor οι Adele Jones, Marisa De Picker, Pauliina Näsänen, Razane H. και Salam Susu. Για να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με τις ιστορίες τους επισκεφθείτε τη διεύθυνση: https://listentomyworld.co.uk.

sonicc

School for Sonic Memory

Γέφυρες ήχων και μουσικής στήνει και το School for Sonic Memory με έξι «νομάδες» και εννιά τοπικούς φιλοξενούμενους να εξερευνούν τους τρόπους με τους οποίους η Μασσαλία, η Αθήνα και η Αλεξάνδρεια αντηχούν η μία μέσα στην άλλη. Η κυκλοφορία της γνώσης, η μετανάστευση, το νερό, η πολιτιστική κληρονομιά, η μυθολογία, η μνήμη και το τι σημαίνει να είσαι πολίτης αποκαλύπτονται μέσα από παρτιτούρες, εικόνες, κείμενα, μυρωδιές, χορογραφίες, μουσική και ηχογραφημένους ήχους.

Απολαύστε ένα ταξίδι κατά μήκος της λεκάνης της Μεσογείου, που προσφέρει εναλλακτικές αφηγήσεις για το τι σημαίνει –ή θα μπορούσε να σημαίνει– να ανήκεις σε μια θάλασσα παρά σε μια χώρα.

 sonicb

Sonic Garden στη Γαλλική Σχολή Αθηνών (Διδότου 6, Αθήνα)
15 - 26.06.22 | 17:00 – 21:00 | Είσοδος ελεύθερη 

Listen to My World στον Εκθεσιακό Χώρο -1 της Στέγης
17 - 26.06.22 | 16:00 – 22:00 | Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

School for Sonic Memory στον Εκθεσιακό Χώρο -1 της Στέγης
17 - 26.06.22 | 16:00 – 22:00 | Είσοδος ελεύθερη με δελτία εισόδου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ SONIC STORIES Πέντε ηχητικά έργα τέχνης στην École Française d'Athènes, μια ηχητική εγκατάσταση από...

Posted by Onassis Stegi on Monday, June 20, 2022

Συντελεστές 
Εκτελεστικός Διευθυντής Στέγης Ιδρύματος Ωνάση: Χρήστος Ι. Καρράς
Επικεφαλής Παραγωγής: Δήμητρα Δερνίκου
Παραγωγοί: Άκης Χοντάσης, Ειρηλένα Τσάμη
Συντονισμός Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων: Ντόρα Βουγιούκα
Υποστήριξη Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Παραγωγής: Βέρα Πετμεζά
Εκτέλεση Παραγωγής: Μαριανότα Γιαννάκη, Ιουλία Σταμούλη
Τεχνική Διεύθυνση: Λευτέρης Καραμπίλας
Ανάθεση-παραγωγή:Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Sonic Garden – Πέντε ηχητικά έργα τέχνης και live performances στη Γαλλική Σχολή Αθηνών | Ίδρυμα Ωνάση (onassis.org)

Listen to My World – Μια ηχητική εγκατάσταση στον Εκθεσιακό Χώρο της Στέγης από τη Claudia Molitor | Ίδρυμα Ωνάση (onassis.org)

School for Sonic Memory – Παρτιτούρες, εικόνες, κείμενα, μυρωδιές, χορογραφίες, μουσική και ηχογραφημένοι ήχοι στον Εκθεσιακό Χώρο της Στέγης | Ίδρυμα Ωνάση (onassis.org)


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ


avopolis_google_news

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Με αφορμή όσα συμβαίνουν στην Γερμανία με τον Roger Waters, ένα οδοιπορικό σε πρόσφατα γεγονότα

Λίγο πριν το Avopolis βρεθεί στη Βαρκελώνη και το Parc del Forum, ανατρέχουμε στην ιστορία ενός

FEATURED TODAY

Στο τέλος κάθε μήνα, ο Δημήτρης Λιλής παρουσιάζει δέκα αξιόλογες κυκλοφορίες από την εγχώρια εναλλακτική ανεξάρτητη παραγωγή.

Τέσσερις άνθρωποι στη σκηνή έδιδαν ο καθένας το δικό του performance κι όλοι μαζί, με κάποιο μαγικό τρόπο, έμοιαζαν εντελώς ασύνδετοι και ταυτόχρονα σε απόλυτη συνοχή.

Λίγο πριν την εμφάνισή του στο Arch Club-Live Stage, o Serafim Tsotsonis  ξεχωρίζει κομμάτια από όλη την καριέρα του, προσπαθεί να διαλέξει ανάμεσα στην ανάγκη απομόνωσης και την επιβολή εξωστρέφειας και μιλά για τη σχέση του και τη συνεργασία του με την αδερφή του Αγγελική.

Top