View More

Ούτε Τούρκος, Ούτε Έλληνας

Κείμενο: Έφη Παρίση

Ο Μιχρί Μπελί, 92 ετών, αποτελεί εμβληματική μορφή της τουρκικής Αριστεράς. Eίναι, δε, μια μοναδική περίπτωση αφού πολέμησε και στην Ελλάδα, στο πλευρό των δημοκρατικών δυνάμεων. Η πορεία του ξεκινά στις ΗΠΑ όπου, ως αριστερός διανοούμενος, συμμετείχε στο κίνημα για την προάσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων των Μαύρων του αμερικανικού Νότου. Το 1941 επιστρέφει στην Τουρκία και δραστηριοποιείται στις τάξεις του τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ ιδρύει και την Ένωση Προοδευτικής Νεολαίας. Παράλληλα προσλαμβάνεται ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Το 1947, κι αφού έχει φυλακισθεί για δύο χρόνια στην Τουρκία, καταφεύγει παράνομα στην Ελλάδα και εντάσσεται στις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού στη Θράκη. Εκδίδει την τουρκόφωνη εφημερίδα Savas (Πόλεμος) και πολεμά ως Καπετάν-Κεμάλ αρχικά με κάποια μεικτά μειονοτικά τάγματα και αργότερα στο πλευρό των κομμουνιστικών δυνάμεων μέχρι και τo 1949. Το 1950 επέστρεψε στην Τουρκία, όπου ακολούθησε μία μακρά πορεία φυλακίσεων και εξοριών μέχρι και το 1992. Μετά από μία απόπειρα δολοφονίας του το 1979 και μακρά περιπλάνηση στη Μέση Ανατολή – όπου συντάχθηκε ιδεολογικά με την PLO – από το 1975 άρχισε η ενασχόλησή του με το Κουρδικό ζήτημα, όπου πρότεινε ως λύση του προβλήματος τη δημιουργία ενός ενιαίου κράτους. Ο Μιχρί Μπελί διηγείται όλον τον ταραχώδη βίο του στο ντοκιμαντέρ «Καπετάν-Κεμάλ, Ένας Σύντροφος», διάρκειας 52 λεπτών, του Φώτου Λαμπρινού. Η προβολή έγινε χθες στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, την άλλοτε αμερικανική Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης ,από όπου αποφοίτησε ο Μπελί το 1937, για να μεταβεί στη συνέχεια με υποτροφία στις ΗΠΑ. Αναρωτιέμαι λοιπόν… πόση αρετή και πόση τόλμη απαιτεί για να μην είσαι απλά Τούρκος ή Έλληνας, αλλά Αριστερός πολίτης του κόσμου, ιδεολόγος πέρα και πάνω από όλα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ελένη Τζαννάτου βλέπει την ζωή σε 24 καρέ το δευτερόλεπτο. Στο πρώτο I Lost It At The Movies ...

H Ελένη Τζαννάτου μπαίνει σε μπαρ που σερβίρουν σε 24 καρέ το δευτερόλεπτο, όσο τα κανονικά μπαρ

Με αφορμή την σειρά Hollywood του Ryan Murphy στο Netflix, η Ελένη Τζαννάτου θυμάται 13 στιγμές

FEATURED TODAY

Όσα έγιναν στο φετινό Ejekt Festival στο Τείχος των Εθνών στο Ο.Α.Κ.Α.  με headliners της βραδιάς τους Muse και δυναμικές εμφανίσεις από Yungblud, Nothing But Thieves και Danai Nielsen. 

 Στο νέο του Diggin ο Ζώης Χαλκιόπουλος βάζει στο πικάπ το Metamemoria του Coti K και κάνει μια ατμοσφαιρική βόλτα στην πόλη, με καλοκαιρινή συννεφιά. 

Στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς με τις πιο ενδιαφέρουσες φρέσκιες εγχώριες παραγωγές, οι δαίμονες που βασανίζουν τη ντόπια εναλλακτική πραγματικότητα επιστρέφουν.
Top