View More

27ο Φεστιβάλ Κιθάρας

Υπόλοιπη Ελλάδα Αγίου Νικολάου 8, Ερμούπολη, 84100 Αυλή του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων

 Σε πρώτη εκτέλεση «12 Κυπριακά Μαδριγάλια» βασισμένα στην ποίηση άγνωστου Κύπριου του 16ου αιώνα

27 Ιουλ. 2021
20:30
53 Day(s) Ago
0.00

 Σύνθεση: Μιχάλης Τρανουδάκης

 Για ανδρική φωνή και κιθάρα

σε προσαρμογή του κιθαρίστα Νίκου Χατζηελευθερίου

 Με τους:

Δημήτρη Βουτσά (τραγούδι),

Νίκο Χατζηελευθερίου (κιθάρα)

 Με τα 12 Μαδριγάλια του Μιχάλη Τρανουδάκη, σε ποίηση άγνωστου κύπριου του 16ου αιώνα ανοίγει φέτος το πρόγραμμα του, το  Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, στη Σύρο.

Ο κύκλος τραγουδιών, που παρουσιάζει και φιλολογικό ενδιαφέρον λόγω της διαχρονικής ποιητικής δύναμης των κειμένων, θα παρουσιαστεί σε  πρώτη εκτέλεση στην Αυλή του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων το βράδυ της 27ης Ιουλίου.

Ο Μιχάλης Τρανουδάκης συνθέτει τον Κύκλο Τραγουδιών 12 Μαδριγάλια. Πρόκειται για δώδεκα ερωτικά τραγούδια σε μια γλώσσα που έρχεται από πολύ παλιά και τραγουδιέται σαν καινούργια. Ο συνθέτης εμπνεύστηκε το έργο στη μορφή ντούο για αντρική φωνή και κιθάρα, στο στυλ των αναγεννησιακών τραγουδιών.

Την προσαρμογή του έργου ανέλαβε για την κιθάρα (όργανο ιδιόμορφο που δυσκολεύει τους μη κιθαριστές συνθέτες) ο γνωστός (και από το κιθαριστικό σύνολο Guitarte) Νίκος Χατζηελευθερίου.

Πρόκειται για μια σπουδή στο στυλ της Αναγέννησης, στο ιδίωμα της ελληνικής γλώσσας και τη συνέχεια της, ενώ παράλληλα θεωρείται ένα σπουδαίο γεγονός για το κιθαριστικό ρεπερτόριο. Ο συνθέτης (Μ. Τρανουδάκης) έδωσε στο έργο εν τη γενέσει του, τον χαρακτήρα του χειροποίητου σε στενή συνεργασία με τον κιθαρίστα Νίκο Χατζηελευθερίου και τον ερμηνευτή Δημήτρη Βουτσά.

 Η είσοδος είναι θα ελεύθερη για το κοινό (με κρατήσεις λόγω υγειονομικού πρωτοκόλλου- μόνο μέσα από την ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης).

  Πληροφορίες από τα site του Δήμου Σύρου και του Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης.

 Το μουσικό έργο θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο (2021) σε cd από τις εκδόσεις Άπαρσις.

 Λίγα λόγια για την ιστορία των Κυπριακών ποιημάτων:  

 Τα 156 ποιήματα της συλλογής που ανακάλυψε η Θέμις Σιαπκαρά – Πιτσιλίδου στην Μαρκιανή Βιβλιοθήκη της Βενετίας και εξέδωσε το 1952 είναι μέρος μιας μεγαλύτερης συλλογής χειρογράφων η οποία έχει, ως φαίνεται, χαθεί και η οποία συντέθηκε ανάμεσα στα 1546 και 1570, σχεδόν με βεβαιότητα από έναν ποιητή, όπως δείχνει η μελέτη του ύφους και της γλώσσας.

Ορισμένα από τα ποιήματα έχουν ταυτοποιηθεί ως μεταφράσεις ιταλικών προτύπων, ποιητών όπως του Πετράρχη, του Serafino, του Bembo, του Ariosto κ.ά.

Τα δώδεκα ποιήματα του κύκλου «Κυπριακά Μαδριγάλια» είναι μελοποιημένα σε ύφος που επιχειρεί να αναμίξει στοιχεία παρμένα τόσο από την ευρωπαϊκή Αναγέννηση όσο και από τα ελληνικά λαϊκά ιδιώματα και το σύγχρονο «έντεχνο» τραγούδι, με σκοπό να αναδειχθεί η διαχρονική ποιητική δύναμη των κειμένων, η αδιάκοπη συνέχεια της Ελληνικής γλώσσας και η λειτουργικότητα της συγκεκριμένης εκδοχής της στο τραγούδι.

 27ο Φεστιβάλ κιθάρας Ερμούπολης | 27 – 31 Ιουλίου 2021

Το Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης θεωρείται ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ στην Ελλάδα, τόσο για τη υψηλή ποιότητα των εκδηλώσεων όσο και για το μοναδικά φιλικό του κλίμα. Διοργανώνεται κάθε Ιούλιο στην Ερμούπολη, πρωτεύουσα της Σύρου και των Κυκλάδων και παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων.

Ξεκίνησε το 1994 από τον κιθαρίστα Άγγελο Νικολόπουλο και φέτος γιορτάζει τα 27 χρόνια συνεχούς διοργάνωσης.              

Είναι ένα καλοκαιρινό φεστιβάλ πέντε ημερών ανοιχτό σε όλες τις ηλικίες και τα επίπεδα ικανότητας και αποτελεί μια δημιουργική συνεύρεση μουσικών, καθηγητών και σπουδαστών με το φιλόμουσο κοινό.    

Προσφέρει στο κοινό αξέχαστες εκδηλώσεις, δίνει βήμα έκφρασης σε νέους καλλιτέχνες και εμπλουτίζει τις εμπειρίες των σπουδαστών μέσα από την ενεργό συμμετοχή σε σεμινάρια, διαγωνισμούς και μουσικά σύνολα. 

Χώρος

Πληροφορίες για τον χώρο: Αυλή του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων

Αγίου Νικολάου 8, Ερμούπολη, 84100, ΚΥΚΛΑΔΩΝ

2281087600

FEATURED TODAY

Πέντε προτάσεις ατμοσφαιρικών film noir για να παρακολουθήσετε τώρα που οι μέρες μικραίνουν και οι νύχτες μεγαλώνουν

Πριν δέκα χρόνια οι BADBADNOTGOOD κυκλοφόρησαν ένα ντεμπούτο με τη δικιά του μοναδική θέση στη σύγχρονη μουσική ιστορία. 

HOT STORIES

Με αφορμή το upload του δίσκου Mέσα στη Νύχτα των Άλλων στο YouTube, ο τραγουδιστής μοιράστηκε στο Facebook ιστορίες από την περίοδο που ηχογραφούσε με τις Τρύπες το κύκνειο άσμα του συγκροτήματος

Σε ηλικία 39 ετών άφησε την τελευταία της πνοή η Sarah Harding, τραγουδίστρια των Girls Aloud

"Βούτηξα μέσα στον ωκεανό της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη και διάλεξα τα πιο αγαπημένα μου από τα μεγάλα έργα του. Τα μοιράζομαι μαζί σας, στη μνήμη του", έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας.

Top
0
Shares