Soviet Soviet: Είναι δύσκολα τα πράγματα για το post-punk στην Ιταλία, η αγορά ζητάει trap και ιταλική pop...

Το όνομά τους έχει κάνει πολλούς να συμπεράνουν ότι έρχονται με τις επιθετικές κιθάρες τους από τη Ρωσία, όμως η αγαπημένη στο εγχώριο κοινό post-punk μπάντα κάνει την έκπληξη με την ιταλική καταγωγή της, παίζοντας σκοτεινά riffs σε μια ηλιόλουστη χώρα σαν τη δική μας. Με αφορμή την επιστροφή τους στην Ελλάδα για το Death Disco MiniFest (Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, στο Gagarin), συζητήσαμε για τα νέα τους και τα σχέδιά τους

Τάνια Σκραπαλιώρη
Τάνια Σκραπαλιώρη
Πώς βρεθήκατε και πρωτοξεκινήσατε να παίζετε μουσική μαζί;

Ξεκίνησε για πλάκα, θέλαμε απλά να παίζουμε μαζί και να περνάμε καλά. Δεν ξέραμε καν με τι είδος μουσικής θα καταπιανόμασταν, η βασική ιδέα ήταν απλώς να περνάμε χρόνο μαζί.

Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από το όνομα Soviet Soviet;

Απλώς λατρέψαμε το πώς ηχούσε, μας άρεσε η επανάληψη της λέξης «Soviet». Δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό μήνυμα από πίσω, είναι απλώς ένα δυναμικό όνομα, όπως ο ήχος μας.

Η Ιταλία φαντάζει ως χώρα-outsider για ένα είδος όπως το post-punk. Πώς αντιμετωπίζετε την καθημερινή πρόκληση του να προσπαθείτε να καταστήσετε τη μουσική σας γνωστή σε ξένο κοινό;

Είναι πράγματι δύσκολα τα πράγματα στην Ιταλία για τη μουσική μας, είναι μια δύσκολη στιγμή για τη μουσική γενικότερα. Όλοι ακούνε rap, trap ή ιταλική pop. Όμως δεν πρόκειται για πρόκληση, για εμάς. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και είμαστε τυχεροί, γιατί αρκετοί άνθρωποι ακούνε τη μουσική μας τόσο εκτός, όσο και εντός Ιταλίας. Σίγουρα δεν είναι απλό και εύκολο, αλλά ακόμα κι αν η ιταλική αγορά ζητά κάτι διαφορετικό, εμείς θα συνεχίσουμε να παίζουμε τα τραγούδια μας.

Πώς θα περιγράφατε δηλαδή την τρέχουσα κατάσταση της εναλλακτικής σκηνής στην Ιταλία;

Ως δύσκολη. Υπάρχουν βέβαια πολλά εναλλακτικά σχήματα, όμως η αγορά ζητάει τα είδη που λέγαμε παραπάνω: rap, trap και ιταλική pop. Δεν υπάρχουν και αρκετά underground clubs κι αυτό δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα για τις μπάντες.

Η μουσική σας είναι ιδιαιτέρως αγαπητή από το ελληνικό κοινό, πάντως. Πιστεύετε ότι έχει να κάνει με κάποιον δεσμό μεταξύ δύο γειτονικών χωρών με άγνωστη αλλά δυνατή underground σκηνή;

Σίγουρα, θα μπορούσε. Υπάρχουν πράγματι πολλές αναλογίες και ομοιότητες μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Υπάρχουν δομές, νοοτροπίες και μηχανισμοί της αγοράς που επαναλαμβάνονται.

Από πού αντλείτε έμπνευση; Υπάρχουν συγκεκριμένες πηγές επιρροής για τον ήχο σας;

Ακούμε πολλή μουσική και έχουμε πολλές επιρροές από τις οποίες αντλούμε έμπνευση. Το κλειδί είναι ίσως ότι δεν ακούμε συνέχεια την ίδια μουσική: τα τραγούδια μας είναι μια μίξη όλων των ηχητικών παραστάσεών μας.

Επιστρέφετε στην Αθήνα σε λίγες ημέρες για το φετινό MiniFest της Death Disco. Πώς νιώθετε που θα μοιραστείτε την ίδια σκηνή με τους θρυλικούς Chameleons;

Υπερενθουσιασμένοι και χαρούμενοι. Είναι φυσικά τιμή για εμάς να μοιραστούμε την ίδια σκηνή με μια τόσο θρυλική μπάντα.

Το πρόσφατο EP σας Ghost, με το καλοκαιρινό κομμάτι "Change With The Sun", είναι η πρώτη σας κυκλοφορία μετά το Endless του 2016. Πώς αξιοποιήσατε αυτό το χρονικό κενό;

Στην προκειμένη περίπτωση πήραμε αυτόν τον χρόνο μεταξύ των δύο κυκλοφοριών γιατί κάναμε πολλές live εμφανίσεις και θέλαμε να προετοιμαστούμε για την περιοδεία μας στη Νότιο Αμερική. Αλλάξαμε και τη σύνθεσή μας, στο μεταξύ –πλέον έχουμε νέο κιθαρίστα, τον Matteo Sideri. Γι' αυτό και χρειαζόμασταν χρόνο για να παίξουμε μαζί και να δεθούμε.

Υπάρχουν επομένως σχέδια για επερχόμενο δίσκο; Τι έρχεται για τους Soviet Soviet;

Ναι, αυτή τη στιγμή περνάμε πάρα πολύ χρόνο στο στούντιο δουλεύοντας για το επερχόμενό μας άλμπουμ. Είναι το επόμενο πλάνο στα σχέδιά μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μπάντα κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό το Maze και ο Γιώργος Καρανικόλας μιλάει στον Θανάση Μήνα για τη δημιουργία του

Το ιστορικό metal σχήμα κυκλοφόρησε το At Night We Prey και ο Ευθύμης Καραδήμας μίλησε στον Αλέξανδρο Τοπιντζή για όλα

Γίνεται, όταν μπαίνουν στο Eightball στη Θεσσαλονίκη και τους σκηνοθετεί ο Χρήστος Σαρρής, στο πλαίσιο του Stages ...

FEATURED TODAY

Στο νέο του Diggin', ο Ζώης Χαλκιόπουλος περιηγείται στα live βίντεο του YouTube και κολλάει με την αυστραλή Tash Sultana.

Κάθε μήνα το Avopolis θα συγκεντρώνει τους δίσκους που έμειναν λίγο παραπάνω στα ακουστικά του. Και τον μήνα που μας έφτασε μέχρι το Πάσχα ακούσαμε μερικούς από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς ως τώρα.

Ο Μάκης Μηλάτος κάνει μια διαλογή των πιο αξιόλογων ειδικών κυκλοφοριών που μας φέρνει φέτος η γιορτή των δισκοπωλείων στις 12 Ιουνίου και τις 17 Ιουλίου.

HOT STORIES

Ακούστε και δείτε το "Woman" που μας κάνει να περιμένουμε τον νέο δίσκο της βρετανής ράπερ λίγο περισσότερο.

Ακούστε το "Higher Power" που ακούστηκε πρώτη φορά επίσημα μέσω διαστημικής αποστολής, με χορευτές-ολογράμματα να συμπληρώνουν το πακέτο.

Top