Μία άγνωστη συναυλία του Sun Ra στο Κάλιζ της Πολωνίας (1986), έδωσε μία από τις καλύτερες τζαζ κυκλοφορίες της χρονιάς που φεύγει

Ακούστε ολόκληρο το Live In Kalisz 1986

news.team
news.team
Γεννήθηκε και πέθανε στο Birmingham της Αλαμπάμα και επισήμως έφερε το όνομα Herman Poole Blount, το οποίο όμως δεν σήμαινε τελικά τίποτα σε κανέναν. Ούτε καν στον ίδιο, αφού προτιμούσε το Sun Ra, με το οποίο και τον έμαθε ο μουσικόφιλος κόσμος, καταχωρώντας στον στην ιστορία ως μία από τις πιο ξεχωριστές φιγούρες στο τζαζ στερέωμα. Πατώντας μάλιστα εδώ, μπορείτε να διαβάσετε ένα σπέσιαλ αφιέρωμα του Βαγγέλη Πούλιου στη μυθο-ποιητική του.

Πάνε πολλά χρόνια βέβαια αφότου πέθανε ο Sun Ra. Και παρά τη συνεχή συναυλιακή δράση των Sun Ra Arkestra υπό τη διεύθυνση του ακαταπόνητου Marshall Allen, το να ακούγαμε ξανά δική του, άγνωστη μουσική φαινόταν ως υπόθεση από καιρό τελειωμένη.

Κι όμως. Αν και κανείς δεν φαινόταν να έχει επίγνωση, σε κάποιο υπόγειο στο Kalisz (Κάλιζ) της κεντρικής Πολωνίας υπήρχε μια κασέτα με ολόκληρη τη συναυλία που έδωσαν εκεί ο Sun Ra και η Arkestra του πίσω στον Δεκέμβρη του 1986, όταν επισκέφτηκαν για πρώτη φορά τη χώρα αυτή της ανατολικής Ευρώπης.

Η κασέτα βρέθηκε τυχαία γύρω στο 2015 και έκτοτε η Lanquidity Records έβαλε τα δυνατά της ώστε να μπορέσει να κυκλοφορήσει επίσημα, φέρνοντας τον Marcin Cichy της Ninja Tune για να αναλάβει το mastering.

Οι προσπάθειες στέφθηκαν λοιπόν με επιτυχία και πλέον προσθέτουμε στη δισκογραφία του Sun Ra το Live In Kalisz 1986, το οποίο κυκλοφορεί εδώ και κάποιον καιρό, γενόμενο μία από τις σημαντικότερες τζαζ εκδόσεις της χρονιάς που φεύγει. Μπορείτε να το ακούσετε ολόκληρο μέσω BandCamp εδώ, απ' όπου τρέχουν και οι παραγγελίες για τη βινυλιακή μορφή του (180 γραμμάρια).

Το βινύλιο περιέχει κι ένα συνοδευτικό κείμενο του Sebastian Jóźwiak της Astigmatic Records, σε αγγλική μετάφραση της Magda Marcinkowska.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας πλήρης οδηγός για όλα όσα θα δείτε και θα ακούσετε το σαββατοκύριακο στο Backstage Film Festival

Ακούστε την κουβέντα της σκηνοθέτιδας με τον Δημήτρη Λιλή και μαζί μια playlist με τα αγαπημένα της Nick Cave ...

Στο I Slept With Joey Ramone που ετοιμάζεται για το Netfllix.

FEATURED TODAY

Η δισκογραφία του Nick Cave, μέσα από κείμενα που δημοσιεύτηκαν στο Avopolis, μαζί με κάποιες σκέψεις που φέρνουν αυτά τα ταξίδια...

Με την ευκαιρία της δωρεάν προβολής του Straight To You (1994), ανατρέχουμε στο σχετικό αφιέρωμα του SONIK.

Η Ζώης Χαλκιόπουλος ξεσκονίζει τα συνθεσάιζερ "made in Greece", μαζί με μια Spotify λίστα που συνεχώς θα μεγαλώνει.

Top