View More

Οι Pink Floyd κυκλοφορούν 12 live δίσκους από την ‘70s περίοδο του συγκροτήματος

Και οι δώδεκα δίσκοι ηχογραφήθηκαν μεταξύ του 1970 και του 1972

Ναταλία Πετρίτη
Ναταλία Πετρίτη

Δώδεκα ζωντανούς δίσκους τους έκαναν διαθέσιμους οι Pink Floyd μέσα στην εβδομάδα στις υπηρεσίες streaming, όλοι τους από συναυλίες του συγκροτήματος της ‘70s περιόδου του.

Ηχογραφημένοι από το 1970 μέχρι και το 1972, οι live δίσκοι που το συγκρότημα μοιράστηκε με το κοινό του αποτελούν το υλικό συναυλιών που έλαβαν χώρα σε ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τα περισσότερα από τα sets περιλαμβάνουν υλικό από τον δίσκο των Floyd, Atom Heart Mother (1970), όπως και από το Meddle (1971) και το Obscured by Clouds (1972). Η συλλογή περιλαμβάνει ωστόσο και υλικό από τον κλασικό τους δίσκο The Dark Side of the Moon, ο οποίος κυκλοφόρησε λίγο μετά από τις ηχογραφήσεις, το 1973. Μάλιστα η συναυλία των Floyd στο Τόκυο το 1972 περιλαμβάνει σχεδόν όλα τα κομμάτια του δίσκου, πριν αυτός καν κυκλοφορήσει επίσημα.

Στις ηχογραφήσεις είναι χαρακτηριστικά εμφανής η ένταση των ζωντανών εμφανίσεων των Pink Floyd, με το “Set the Controls for the Heart of the Sun” για παράδειγμα να διαρκεί 15 ολόκληρα λεπτά στη συναυλία τους στο Τόκυο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και το γεγονός ότι το κοινό της εν λόγω συναυλίας ακούει για πρώτη φορά τον χαρακτηριστικό ήχο ταμειακής μηχανής που «ανοίγει» το κομμάτι  “Money” του Dark Side of the Moon.

Ο λόγος για τον οποίο οι Pink Floyd κυκλοφόρησαν τους δίσκους αυτούς ενδέχεται να είναι το γεγονός ότι προσπαθούν να επεκτείνουν την περίοδο copyright αυτών, σύμφωνα τουλάχιστον με εκτίμηση του περιοδικού Rolling Stone. Κι αυτό καθώς η ευρωπαϊκή νομοθεσία γύρω από το copyright πρόσφατα άλλαξε, με αποτέλεσμα οτιδήποτε έχει ηχογραφηθεί από το 1963 και μετά, εφόσον δεν έχει χρησιμοποιηθεί εμπορικά τα πρώτα 50 χρόνια, να χάνει επί της ουσίας τη δυνατότητα εμπορικής χρήσης και να θεωρείται δημόσια περιουσία.

Η πλήρης λίστα των δίσκων που το συγκρότημα έδωσε στη δημοσιότητα:

They Came in Peace, Live, Leeds University 1970 Washington University 1971

Live at Grosser Saal, Musikhalle, Hamburg, West Germany 25 Feb 1971

Mauerspechte Berlin Sportpalast, Live 5 June 1971

Live, Lyon 12 June 1971, Tokyo 16 March 1972

Live in Rome Palaeur 20 June 1971

Amsterdamse Bos Free Concert 26 June 1971 (Live)

Live in Montreux 18 & 19 Sept 1971

KB Hallen, Copenhagen, Live 23 Sept 1971

KB Hallen, Copenhagen, Vol II, Live 23 Sept 1971

Over Bradford Pigs on the Groove Bradford University, Live 10 Oct 1971

Embryo, San Diego, Live 17 Oct 1971

The Screaming Abdabs Quebec City, Live 10 Nov 1971

Οι Pink Floyd σκοπεύουν επίσης να κυκλοφορήσουν μια αποκατεστημένη και re-edited εκδοχή της concert film τους, P.U.L.S.E. Η ταινία, που κυκλοφόρησε το 1995, γυρίστηκε κατά τη διάρκεια του “The Division Bell Tour”, όταν αυτό βρισκόταν σε ευρωπαϊκό έδαφος.  


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακούστε εδώ ολόκληρο τον δίσκο, που κυκλοφορεί από τη SAOS RECORDS

Ακούστε εδώ το “Don’t Forget”, το πρώτο single του πολυαναμενόμενου δίσκου της Ferreira με τίτλο Masochism

Τι είναι αυτό που έκανε το φεστιβάλ να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια;

FEATURED TODAY

Οι Στέφανος Μανούσης και Vana Rose από τους Sugar for the Pill σε μια κουβέντα με την Τάνια Σκραπαλιώρη για το ντεμπούτο τους Wanderlust που έβαλε την μπάντα με το καλημέρα στον χάρτη με τα "καλύτερα της χρονιάς" της εγχώριας σκηνής.

 Ο δεύτερος τόμος της σειράς Vernon Subutex  της Virginie Despentes κυκλοφόρησε στα ελληνικά και διαβάζεται σαν μια ανθρώπινη underground κωμωδία. 

Το σκηνοθετικό δίδυμο των Daniels επέστρεψε με μία από την πιο "weird" ταινία της χρονιάς, μια ταινία για τo multiverse και τα  πάντα όλα. 

Top
0
Shares